LA TERRA

De la terra, per la terra…

L’essència del projecte PomonaFruits és la terra i tot el que comporta: cura i treball. Només amb un sòl saludable aconseguirem fruites de qualitat. Per aquest motiu treballem en  la millora contínua dels nostres sòls.

Com aconseguim uns sòls saludables?

1. Amb l’aportació de fems compostats orgànics provinents de granges de vedells.
2. Fem sembres entre bancals
de varietats que ens milloren l’estructura del sòl i també són un reservori d’insectes. Sembrem mostassa, facèlies, etc.

3. Les plantes aromàtiques i els rosers tenen un paper important en les nostres finques. Ens ajuden en els controls de plagues, que sempre prefereixen els rosers o les aromàtiques abans que els fruiters. I a més, són el reclam d’ abelles.
4. Els ases, els nostres nous hostes. Aquest any hem incorporat animals a les nostres finques. Ens ajudaran tan en la millora del sòl com en el control i creixement de l’herba. Gràcies a la seva presència ens estalviem haver d’utilitzar la maquinària pel control de l’herba, de manera que reduïm la contaminació i la petjada de carboni. També ens abonen les finques aportant nitrogen als arbres.

Les finques


Cada una de les nostres finques és singular per les seves varietats, per l’indret en què està ubicada, per la pròpia biodiversitat, etc. És el nostre petit món que cuidem a consciència, amb amor i respecte. Per això hem apostat per una agricultura ecològica lliure de productes químics.

Són 7: la Núria, l’Eral, el Bosc, la Ramona, el Cap del Terme, la Trona i el Martinet.

NÚRIA

Situada a prop del Castell del Remei en un indret idíl.lic i ple d’història. Porta el nom de l’antiga propietària d’aquestes terres.
Va ser la primera finca plantada i concebuda per a l’agricultura ecològica.
A la primavera quan tenim les arnes amb les abelles a la finca perquè ens ajudin amb la pol·linització, podem observar algun abellerol amb colors vius i elegants. És una finca amb molta fauna i amb molta vida!

BOSC

Situada prop d’una antiga gravera que es va explotar durant els anys 40-50. El bosc d’alzines que hi havia molt a prop ha donat nom a aquesta finca. Està presidida per 3 pins pinyoners majestuosos que poden suggerir al Pi de les Tres Branques.
Hem fet servir una nova técnica per controlar millor les plagues que consisteix a recobrir cada un dels arbres amb una gran bossa.
Al Bosc hi viuen 5 ases que ens ajuden en el control de l’herba, abonen el sòl i fan possible que l’energia flueixi en aquesta finca sigui plena.

MARTINET

Porta el nom del seu antic propietari i que està situada al costat de la banqueta del canal d’Urgell. És un entorn ideal per fer-hi alguna caminada a l’ombra dels plataners.
La proximitat de l’aigua corrent del canal aporta energia a la finca i possiblement és un dels motius que fa que sigui molt productiva.

CAP DEL TERME

Situada a prop del poble d’Ivars d’Urgell. Es diu Cap del Terme perquè està situada al límit del terme de Castellnou de Seana i del d’Ivars.
Té dues parcel.les, una de paraguaians Platibelle, una varietat molt dolça, i l’altra parcel.la on recentment hem plantat poma Story Inored.

TRONA

Distribuïda en tres bancals, quan l’observes de lluny recorda una trona i d’aquí ve el seu nom.
Situada just al costat de l’Estany d’Ivars i Vila-sana, un espai natural on, a banda del silenci, es pot observar gran quantitat d’espècies d’aus diferents que hi viuen o que durant certes èpoques de l’any hi fan parada obligatòria durant el seu viatge cap a terres més càlides o més fredes. Hi acabem de plantar Crimson Crisp.

RAMONA

La varietat plantada per pol.linitzar és la Malus que omple de vida i de tonalitats vermelloses la finca durant els mesos d’hivern.

La finca està situada a l’entrada del nostre municipi.

ERAL

Està situada dins el municipi d’Ivars d’Urgell.